Wat: Salie komt oorspronkelijk uit de landen rond
de Middellandse Zee en de Balkan.
De planten groeien in dichte bundels vertakte stengels. Salie heeft
typische grijze, viltige, ovale bladeren, die bij aanraking een aangename
kruidige geur verspreiden. De plant bloeit op oud hout, van juni tot augustus.
De lipvormige bloempjes zijn lichtpaars tot blauw.
Gebruik: Enkele verse stukjes salie bij uw gerechten
bevorderen de spijsvertering. Het kruid past daarom uitstekend bij
varkensvlees, eend of schaap. Ook bij vette vissoorten past dit kruid, denk
maar aan "paling in 't groen", daar hoort zeker salie in! Gebruik
salie echter wel met mate, de smaak is snel overheersend.
Standplaats: Salie groeit het best op
een zonnige plaats, in niet te vochtige, kalkrijke en goed gedraineerde grond.
Hij kan bovendien ook gemakkelijk gekweekt worden in potten: op het terras, de
vensterbank, of zelfs binnen. Heeft u geen plaats in de volle zon, salie kan
ook enige schaduw verdragen. Best is om na de bloei terug te snoeien, om mooie
volle planten te behouden.
De oude stengels verhouten, na 4-5 jaar kan je de planten best
vervangen. Indien de bladeren vergelen is dit het teken dat de wortels meer
ruimte nodig hebben. Let op, de plant kan niet tegen strenge vorst, afdekken is
dus aangewezen.