Wat: Tijm is zoals vele van onze huidige keukenkruiden afkomstig uit de
landen rond de Middellandse Zee. Citroentijm is als plant in
vergelijking met de echte tijm een stukje lager en breder. Het enige grote
verschil is de uitgesproken citroengeur en -smaak.
Gebruik: Tijm is een van de meest bekende en gebruikte
keukenkruiden. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt.
Laat enkele takjes meekoken in uw gerechten, maar verwijder ze voor
het opdienen. Gebruik tijm wel met mate, anders gaat hij snel domineren.
Standplaats: Tijm groeit het liefst op
een zonnige en droge plek. De plant gedijt goed in een zanderige, voedselarme
kalkrijke en goed gedraineerde grond.
Om jonge frisse plantjes te behouden kan je best in het najaar, na
de bloei, sterk terugsnoeien. Dit bevordert de groei in het voorjaar. Er zullen
dan makkelijk nieuwe jonge takjes groeien op het oude hout.