TIPS VOOR JE EIGEN KRUIDENTUIN

ZONLICHT

De meeste populaire kruiden komen uit droge en zonnige streken en hebben dus heel wat uren zonneschijn nodig. Iets 'sappigere' kruiden als kervel, peterselie, munt of bieslook kunnen het stellen met minder zon, maar kruiden redden het niet in volledige schaduw.

TOCHT

Kruiden die buiten staan, bescherm je best tegen tocht met een schutting of zorg ervoor dat ze dicht tegen de muur staan. Wanneer kruiden die in de keuken staan dan zet je best regelmatig het raam open voor wat frisse lucht, maar let er ook hier op dat ze uit de tocht staan.

AFWATERING

Wat de grond betreft zijn kruiden niet zo veeleisend. Ze zijn tevreden met arme grond, zolang hij niet te zwaar is. Wél belangrijk is een goedeafwatering. Kruiden hebben een hekel aan natte voeten. In periodes van grote hitte en droogte krijgen ze wel graag veelvuldig water .

Tip: wanneer kruiden in een pot staan zorg je er best voor dat de pot gaatjes heeft.Leg eerst een laagje potscherven op de bodem alvorens je hem vult met potgrond. Dit voorkomt het wegspoelen van de potgrond.

SAMEN IN EEN POT

Kruiden die vaak samen worden gebruikt, kun je perfect in één pot zetten. Een voorbeeld voor de keuken is een 'bouquet garni' van laurier, peterselie en tijm. Het enige wat je in de gaten moet houden, is dat de laurier niet te groot wordt en de twee andere gaat beperken.

Ook leuk en handig is een 'theepot', waarin bijvoorbeeld Marokkaanse munt, vrouwenmantel en kamille een pot delen waarmee je de heerlijkste thee gewoon helemaal zelf kunt zetten.

REGELMATIG SNOEIEN

Tegen het einde van het seizoen kun je heesterachtige kruiden zoals rozemarijn best flink terugsnoeien. Voor kruiden met zachte stengels geldt dat je de plant het best helemaal afsnijdt. Sommige kruiden sterven uit zichzelf helemaal af. Zet een plaatje in volle grond wat waar stond zodat je de kruiden herkent als ze opnieuw opschieten.